Hvorfor vælge fransk?

Når du vælger at lære fransk, åbner du døren til et stort sprogområde. Fransk er nemlig et verdenssprog, som tales af 250 millioner mennesker. Fransk tales ikke kun i Frankrig, men er også modersmålet for dele af befolkningen i lande som Schweiz, Belgien, Luxembourg og Canada. Desuden anvendes det som officielt sprog i de fleste tidligere franske kolonier: i Afrika bl.a. i Tunesien, Marokko, Algeriet, Senegal og Elfenbenskysten, og i Asien bl.a. i Vietnam og Cambodia.
Fransk bruges også i internationale sammenhænge, som f.eks. i EU og i FN.

Når du vælger fransk skal du vide:

  • Du behøver ingen særlige sprogforudsætninger.
  • Du skal kunne lide at arbejde med og lære nyt sprog.
  • Du skal have lyst til at arbejde med grammatik og udtale.
  • Du skal have lyst til at udvikle din evne til at forstå og samtale på et andet sprog.
  • Du skal have lyst til at arbejde med sprog både mundtligt, skriftligt og kreativt.
  • Du skal have lyst til at lære om andre kulturer og samfundsforhold.

At lære sprog er også at få indblik i en kultur og i en anden civilisation. Det sker ikke blot gennem tekstlæsning, men også ved at lytte til musik, se billeder, film, kunst, gå på opdagelse på nettet.

Selvom vi i Danmark især har tæt kontakt til den engelsksprogede kulturkreds, kender du sikkert til Victor Hugo's "Les Miserables", du har set Monet's åkandebilleder, har lyttet til Celine Dion eller Stromae, set film som "De urørlige" eller "En lang forlovelse" og har fra sofaen fulgt med i "Tour de France".

Måske har det givet dig lyst til at tage til Frankrig - måske har du allerede været i Frankrig. Faktisk er Sydfrankrig danskernes foretrukne rejsemål. Og så er det altså rart at kunne kommunikere med befolkningen!

Fransk på STX

På Stenhus Gymnasium har du mulighed for at vælge fransk som begyndersprog eller som fortsættersprog. Du anses for begynder, hvis du aldrig har haft fransk, eller hvis du kun har haft fransk nogle få timer, f.eks. i ungdomsskolen.

Du er fortsætter, hvis du har haft mindst 2 års fransk med 3 timer om ugen. Fransk kan vælges som studieretningsfag eller som valgfag (2. fremmedsprog). 

Læs meget mere om fransk på EMU, Danmarks Undervisningsportal.