Gymnasium og kostskole

Ved siden af Stenhus Gymnasium ligger Stenhus Kostskole i en ældre hvid bygning i 3 etager. Denne bygning rummer den allerældste del af Stenhus Gymnasium, idet det var herfra, de første 6 studenter udklækkedes i 1912.

Skolen blev oprettet allerede i 1906 og optog både lokale Holbækdrenge samt især kostelever, der var privilegerede drenge fra fine familier. Bygningen er siden udvidet i flere omgange, og det nuværende Stenhus Gymnasium flyttede i 1970'erne ud af den hvide bygning og ind i et større et-plans nybyggeri ved siden af Kostskolen. Kostskolen og gymnasium er i dag adskilte institutioner, og har været det siden 1983. Den fælles historie og et fortsat tæt samarbejde fornægter sig dog ikke - f.eks. bliver gymnasiets årlige foto af studenterne stadig taget foran Kostskolens veranda.

Fredag den 28. august 2015 indviede Stenhus Gymnasium sin nye "museumsvæg" i området ud for E-gangen. Udstillingen formidler i billeder og tekst 100 års skolehistorie i form af 8 nedslag. Hvert nedslag er yderligere dokumenteret på udstillingens hjemmeside: www.stenhushistorier.dk.

Udstilling og hjemmeside er udarbejdet af lærer Henning Petersen i samarbejde med lærer Ida Klement, udstillingsarkitekt Anneli Olesen samt grafiker Christina Fromberg.

Stenbidere

I 2006 udkom bogen "Stenbidere - Livet på Stenhus 1906-2006" skrevet af Henning Petersen. Bogen er lavet i samarbejde med Holbæk Museum.

I bogen er historierne om Stenhus gennem 100 år mere end historier om en skole.

De er også historier om unge og ungdomskultur, historier om uddannelse og opdragelse, historier om det danske samfund gennem 100 år - selvfølgelig med udgangspunkt i Stenhus og Holbæk.

Bogen koster 160 kr. og kan købes gennem Holbæk Museum.