x05
Rødel
Rødel kan blive op til 25 meter højt. Det unge træs krone er aflangt og starter nærmest nede ved jorden. Hos det gamle træ danner de øverste grene en rund krone højt oppe. Barken er glat, blank og grønbrun på unge træer og grå, grov og skorpet på gamle træer.
Bladene er runde og glatte med en fint takket kant. De er mørkegrønne på oversiden og lysegrønne på undersiden og tit lidt klæbrige. Bladene er stadig grønne, når de falder af om efteråret, hvilket er helt specielt for Rødel.
Den blomstrer i marts/april, men bladene springer først ud i begyndelsen af maj. Den har en kraftig ungdomsvækst, som aftager ved 30 års alderen.
Rødel bliver brugt til møbler, til drejede ting og til modeller. Derudover bliver det brugt til brænde til røgerier, særligt til silderøgning samt til trækul. Rødel er også den bedste træart til træsko. Det er fordi veddet er let, isolerer godt og er modstandsdygtigt over for vand.
Da Rødel er meget holdbart under vand, er det gennem tiden blevet brugt til bropiller, bundgarns-pæle, både og til fundamenter for store huse, der skulle bygges på fugtige steder.
Elletræet danner rodknoldene på grund af en bakterie, der lever inde i rodknolden. Bakterien hjælper træet med at få fat på kvælstof (nitrogen), som er et vigtigt næringsstof. Bakterien kan nemlig optage nitrogen fra luften, og den giver noget af det videre til træet. Til gengæld får bakterien sukkerstoffer fra træet til at leve af. Det betyder også, at rødellen er nyttige til at forbedre jordkvaliteten i områder med lavt kvælstofindhold.