x16
Hassel
Hassels videnskabelige navn er Corylus avellana, hvoraf Corylus stammer fra det græske ord ”Korus”, hvilket betyder nød på græsk. Og den anden del, avellana, henviser til byen Avella i Italien, hvor hasselbusk var meget udbredt.
Økologi
Hassel og mykorrhiza har en tæt symbiose, hvor svampen hjælper med at tilføre næringsstoffer til busken som den ellers ikke selv kunne optage gennem rødderne, og svampene for til gengæld energi og næringsstoffer fra hasselen. Derfor opretholdes et vigtigt økosystem.
Vækstsæson
Hasselbusken er en kraftig voksende busk, som har modning omkring oktober og november. Her ville de små brune nødder modne og herefter være klar til at spise. På hasselbusken findes også nogle knopper, som blomstrer i april måned. Når de springer ud, skelner man mellem han og hun blomster:
- Hanblomster: ses i form af lange, hængene rakler
- Hunblomster: er små, uanselige, røde stjerner i bladhjørner.
For at hasselbusken kan opnå sin kraftige vækst skal den gerne være placeret sådan, at den får en masse sol, og en gang imellem vil kunne få lidt skygge også.
Derudover er hassel en busk, som kan blive mange år gammel. Den vil have sine modninger gennem året og sin blomstring gennem året, som fra hvert år bliver gentaget. På den måde har hassel sin egen cyklus.
Hassel er en vindbestøvet plante, og har både han- og hunblomster på samme plante. Hassel danner som tidligere nævnt også knopper, som senere hen dannes til nødder, hvilket spiller en vigtig rolle for dyrelivet på skovbunden, da små dyr såsom mus, gemmer nødderne til vinteren for at kunne overleve.
Fakta om hassel
- En hasselbusk kan blive op til 12 meter høj
- Hasselbusken har været i DK i over 10.000 år
- Hasselbusken stammer fra Europa, Asien og Nordafrika i store skovområder
Vidste du?
- At hasselbusken har de smukkeste små røde blomster
- At du kan save en hasselbusk helt ned, men alligevel vil den skyde nye stammer og vokse op igen
- At hasselbuksen er med i birkefamilie (betulaceae)